Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
7.5 °C 48%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Κενά στην εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των καρκίνων
Ημερομηνία: 13/4/2023, 05:52 - Εμφανίσεις: 43



Ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών αλλά και κενά στην εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζουν οι ειδικοί του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλύοντας τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό πως έως και σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί Εθνικό Μητρώο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι άνθρωποι ζουν με καρκίνο εντός των συνόρων.

Κάπως έτσι εξηγείται, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα «ΝΕΑ» Ευάγγελος Φιλόπουλος, πως τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα προκύπτουν κατά κανόνα από αναγωγές που βασίζονται στα δεδομένα γειτονικών κρατών.

Πάντως, έτσι χάνεται, λόγω άγνοιας, μια πλούσια βάση δεδομένων που θα μπορούσε να αποτελέσει «πυξίδα» για στοχευμένες δράσεις.

Σημαντικές εξελίξεις Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί και σημαντικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά απούσα από τον ευρωπαϊκό χάρτη των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, στο παραμελημένο πλην όμως κρίσιμο αυτό πεδίο γίνονται πλέον σημαντικές παρεμβάσεις.

Ετσι, μετά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αναμένεται σταδιακά να τεθούν σε εφαρμογή αντίστοιχα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου και σε δεύτερη φάση του καρκίνου του πνεύμονα.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, οι έλληνες επιστήμονες εμπλέκονται σε σημαντικά ευρωπαϊκά, ερευνητικά προγράμματα, όπως το «ΗΟRΙZΟΝ», για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ταχύτερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση.

Ομως, ο ίδιος επιμένει πως η επένδυση στο… μέλλον δεν θα πρέπει να μας αποσυντονίζει από τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων του σήμερα.

Μοιραία, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν ο ίδιος τοποθετεί ψηλά την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, δεδομένου πως στοιχίζουν ζωές.

«Για παράδειγμα, εάν μία κάτοι...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
ARTICLES
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
· What to know about milk
· The borderline narcissistic person
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
7.5 °C 48%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies